Najbolje tek dolazi!

Ovih dana u konzultantskim krugovima puno se priča o svim Pozivima koji su trebali biti otvoreni a još nisu.
Najbolje tek dolazi!

S druge strane, klijenti često pitaju događa li se išta novo u sektoru EU fondova i kako to da im nemamo što za ponuditi? I jedni i drugi su u pravu kada misle da bi Hrvatska pred ulaskom u 2018. godinu trebala "goriti" od Poziva i projekata. Ipak, nije tako.

Iznesimo prvo nekoliko činjenica i brojki.

Ulaskom u punopravno članstvo Europske unije, Republika Hrvatska postala je korisnica sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova. U financijskom razdoblju 2014.-2020. Republici Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,692 milijardi eura.

Od tog iznosa 8,413 milijardi eura predviđeno je za ciljeve kohezijske politike, 2,026 milijarde eura za poljoprivredu i ruralni razvoj, te 253 milijuna eura za razvoj ribarstva.

Pregledom financijskih pokazatelja statusa provedbe (operativnih) programa 2014.-2020., dolazimo do zaključka da se na dan 31.listopada ove godine, ukupna ugovorena sredstva za sva četiri programa kreću između 19,46% i jednako niskih 33,97%. Ako pogledamo vrijednosti objavljenih Poziva, oni prelaze 50% cjelokupne alokacije samo u jednom programu: Konkurentnost i kohezija (i iznose 51%). S druge strane, vrijednost raspisanih Poziva za Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali je tek 30,79%.

Gledajući ove podatke s pozitivne, a ne negativne strane koja uključuje odgovornost tijela nadležnih za provedbu i moguće posljedice u slučaju neispunjavanja obveza spram Europske Unije, zaključak je da najbolje tek dolazi!

Za sve nas, a ponajprije za Vas - korisnike ovih sredstava dolazi razdoblje u kojemu možemo očekivati povećan broj raspisanih natječaja. Trebaju li Vam stručni savjeti vezani uz EU fondove ili želite samo popiti kavu i prokomentirati mogućnosti financiranja Vaših ideja, slobodno nam se obratite.

Veseli nas biti dio Vaših uspješnih priča!